Blogia

dern

L'oportunitat de la mirada

Us recomanem el bloc de Maria Lucea Roig, una jove estudiant de periodisme reusenca amb una interessant mirada sobre el nostre patrimoni.

Podeu seguir-lo a http://oportunitatdelamirada.wordpress.com/que-trobaras/ i a les nostres adreces d'interès.

Avions de paper

Cinc cotxes patrulla -deu agents, pel cap baix- entren derrapant al centre de la ciutat. Els vianants s’aparten de les rodes in extremis: sirenes, càmeres de televisió, un alcalde que interromp el Ple per donar una ordre, mòbils que graven l’escena… Miami Vice? No, Reus.

Avui, cap a les 12 del migdia, els ciutadans que estaven a la plaça Mercadal han assistit atònits a l’acció desmesurada dels agents dels mossos contra “El Sitra” , un venedor ambulant habitual de la plaça. Un desplegament digne de Hollywood contra un sol home; la força de l’ordre públic contra la feblesa d’algú que, només, intenta sobreviure.

El motiu no el diran o s’escudaran rere conceptes legals, però la gent de la plaça el sabia -ja no enganyen ningú- per això la gent s’ha interposat entre els agents i el venedor que ha resultat lesionat pels agents, per això ha calgut demanar reforços, per això unes dues-centes persones han xiulat i escridassat els servidors públics quan han executat la detenció sense esperar que aparegués l’ambulància.

El motiu és el mateix pel qual, al novembre, mentre el col·lectiu de la Gent Gran de Reus protestava contra les retallades, la Sra. Alegret els ignorava demanant que la gent compri a Reus, en una campanya inútil excepte per vendre una imatge irreal de la ciutat.

El motiu és amagar que no s’està treballant per la gent, que hi ha misèria enganxada sota les ungles de la ciutat i que surt a la vista si rasques l’esmalt de lluentons que hi posen.

L’estretor que molta gent pateix, per Nadal, es fa més insuportable, per això cal enviar agents de l’ordre contra els que fan volar avions de paper.

fantàstic popular

fantàstic popular

Ull crític!

Ull crític!

Borja

 

I he de dir que, la Cecília, és molt més bona pintora que la majoria (un 99% i son cinc)  dels "artistes al carrer" que exposen a Reus cada Nadal a la plaça de les Basses

In red turbant

In red turbant

Qui té por d’Edward Albee?

Un teatre Fortuny ple de gom a gom aplaudia aquest dijous, reiteradament i entusiasta, la versió de la gran obra d’Edward Albee que ha perpetrat, per a lluïment i, perquè no dir-ho, explotació comercial de l’Star sistem català, la productora del Teatre Romea.

Article publicat a Reusdirecte.cat

La dificultat de reduir el muntatge original creat per Albee el 1962, que durava unes tres hores, a un format digerible per a tots els públics ha forçat a adaptar la correcta traducció de Josep Maria Pou a un ritme frenètic que es manté durant les dues hores de duel dialèctic entre Emma Vilarasau (Martha) i Pere Arquillué (George).

Des del minut ú els actors s’entortolliguen pel convencional decorat de Sebastià Brosa (massa subtil per evidenciar el desequilibri que s’incuba en una situació aparentment normal) en un esgotador treball d’interrelació amb l’entorn fregant el costumisme i metrallat de crits histèrics, duels verbals, efectes etílics que apareixen i desapareixen de l’actuació sense continuïtat i frases lapidàries que, exceptuant la impressionant talla escènica de Pere Arquillué, magnètic i aterridor en molts moments, produeixen més hilaritat que reflexió.

La linealitat del tó de la producció, omet el crescendo de violència i absurd de l’original, convertint l’argument en un mer pretext per a l’actuació i passa de puntetes pels polièdrics temes de la possessió, la posició social, la corrupció, el fracàs i l’alcoholisme. El públic va riure, i molt, les punyents rèpliques de la parella protagonista: alguna cosa anava malament. No trobem res en aquest muntatge que ens recordi que l’original ha estat qualificat de catàrtic per la seva capacitat de reflectir la proximitat de l’inconscient, l’absurd i el violent fins i tot en les persones més cerebrals.

Destriades les possibilitats escèniques que hauria donat el joc de miralls deformats i paral•lelismes entre les dues parelles en escena, les intervencions de Mireia Aixalà (Honney) i Ivan Benet (Nick), esdevenen poca cosa més que una rèplica encasellada en tipologies còmiques (la ingènua i el jove galà) innocus en la seva comparació amb els protagonistes, malgrat la desigual interpretació de Vilarasau, que en molts moments resulta inintel•ligible.

Encoratjats per les magnífiques crítiques rebudes des de la seva estrena a Barcelona, els que vam anar al teatre Fortuny ahir vam descobrir com convertir una peça de teatre de l’absurd mereixedora d’un Pulitzer en un vodevil: Encarrega’n la direcció a Daniel Veronese.

Contemplant la foscor de la terra

En les nits de desembre -tan llargues!- 
els pastors s’estan sols entre el vent, 
contemplant la foscor de la terra... 
I en el cel hi ha l’estrella d’Orient. 
En les nits de desembre -tan llargues!- 
entre el vent i invisibles remors, 
    que n’hi caben de vols d’àngel 
    en els sòmits dels pastors! 
    Van els àngels per la terra 
    i pel cel les resplendors.

Joan Maragall

Nightmare on Congress

Nightmare on Congress, the latest film from the creators of the horror series "I know what you did last Central Committee" and Re-Animated PSUC production, threatens to become the year success

In opinion of our redactors, who had the privilege of asist at the premier of the movie, this will become a cult film for  nostalgics of Montalban’s "Murder in the Central comitee" and, maybe, the scariest movie of the year.

Here comes the synopsis:

We are in 2011, a small but historic Communist Party is reduced to a 150 people population in the asteroid  red belt of Barcelona   in a desperate attempt to take the initiative in its struggle against the Empire of Capital.
So far so normal
But some weird incidents will happen during the conference, including discussions among the delegates in a pure Pulp Fiction style, alien conspiracies and a  "Romero" touch in the treatment of the disturbing mass of humanity.
 Aware of SPOILERS,  we advance that the ending  will be reminded in a way like the  Tanhauser Doors’ escene at Blade Runner (and the same,  like El Rosario de la Aurora) In fact, an evocative tale of human nature.

And some credits

  • Fat girl from Tarragona who cried at the last row as  The pathetic character who dies in the last scene
  •  The General Secretary  as Captain of the Titanic (including pipe) 
  • Former head of organization  as  the  Zylon infiltrate   
  • 101 congress voluntiers as the wooden arm zombies
  • Several syndicalists as The Crib

and Last but not Least:

  • The youngs as "this is not class struggle is generational change"
Tomorrow: world premiere from 9:30
Top reviews:
This film, which seesaws "The Last Days of Pompeii" and "Invasion of body snatchers" brings us the poetry of Raphael de la Ghetto.
                                                    Alexia Gorrina from NOU TREBALL
Go home, you don’t need to  spend a simple minute  looking at this infamous film. Really, you dont’t  need  to read about that.
PD: Comunism does’t exist 
PDD: Our organisation  is studying  the possibility of taking legal measures against the producers for the fraudulent use of the trademarc PSUC in this film
                                            
                                  EL ETE & El OTO  from INICIATIVE REVIEW FOR GREEN THINGS
                                                       

Pertànyer

V intr 2 Formar part d’alguna cosa
 

A través de la tergiversació del terme immigrant, que no hauria de tenir cap connotació negativa, culpabilitzem l’emigrant per recordar la seva cultura d’origen, per no trobar fabulosos els castells i el pernil d’aglà. El culpem de mantenir un racó d’enyorança per la seva terra quan, per contra, aplaudim aquesta actitud si som nosaltres (els “nosaltres” immigrants a Ciutat de Mèxic o Reykjavik) els retratats per un programa de viatges arreu del món o per la publicitat, falsament sentimental, que procura encolomar-nos una cervesa amb l’excusa de mostrar-nos uns cantants de caramelles que viuen a Bali.

Podeu llegir l’article complert a "Lo Pedrís" de Vilaplana

Pluja de fang

Un article sobre el conflicte del Sàhara a Reus Directe

Quan el front d’una gran pertorbació -d’aquestes que assenyalen als mapes meteorològics amb una cua de color blau amb farbalans triangulars- atura la seva cursa caragoladissa al bell mig de la Mediterrània, podem estar ben segurs que ens plourà fang. Aquella pluja amb gotes grosses que arruïna la bugada de la roba blanca i que, si no hi fas res, pot acabar corroent la xapa del cotxe. Aquesta pluja ens porta la sorra del Sàhara.

La senyora ministra d’exteriors va demanar “Contenció” al govern marroquí abans de veure els resultats del desmantellament per la força de 7.000 haimes del campament establert durant el darrer mes a quinze quilòmetres de la ciutat Sahrauí d’ Al-Aaiun. Com aquell qui veu que s’acosta la tempesta i s’ha retirat a casa abans d’hora amb temps de plegar la roba al la galeria i entrar el cotxe al garatge, la senyora Trinidad Jiménez demana a la tempesta que escampi.

Aquest matí els periodistes d’arreu han pogut arribar al lloc dels fets amb xifres oficials en mà - 2 agents morts, més de 70 ferits i 65 detinguts- la tempesta havia passat i les tendes aixafades eren registrades per soldats uniformats; semblaven agents de protecció oficial dels que busquen desapareguts després d’una riuada. Per això no puc creure que només hi hagi un sahrauí mort, com afirma l’oficialitat marroquina.

Els nostres polítics continuen parlant de llibertat, d’independència, de drets lingüístics, d’autonomia, de treball, d’immigració, d’integració i aquestes paraules esdevenen buides, un discurs autocomplaent que ignora la pluja bruta que cau a sobre els que no tenim recer, els que som reals. Mentre els nostres governs juguen al Monopoli amb els nostres vots, ha mort gent que havia comés l’únic i imperdonable error d’enfrontar-se a la tempesta.

Eppur si muove

Eppur si muove

Encara queno ho sembli

Invoque un nom

Invoque un nom o secreta consigna,
mare de pols, segrestada esperança.

                                      Vicent Andrés Estellés

 

Dissabte 11, ens trobem al Fossar de les Moreres

Street Art

Street Art

Tot i que més conegut per la seva faceta d’aquarel·lista, de temes amables i pinzellades vibrants, que tanta fama li ha donat en els salons de les cases benestants reusenques, en CEFERINO OLIVÉ CABRÉ (Reus 1907- Tarragona 1995) va iniciar la seva vida creativa submergint-se de ple en les avantguardes del s. XX.

Rere els primers estudis  a l’Escola Municipal de Reus amb el pintor Tomàs Bergadà, als anys XX, en Ceferino aterra a la Llotja de Barcelona des d’on emprendrà, l’any 1929, els seus treballs per a l’Exposició Universal de Barcelona com a cartellista i decorador. Més endavant treballaria també com a decorador teatral als tallers de Vilaró i Valls.

D’aquesta època en data l’obra que us presentem, un fresc que avui en dia podem veure, molt malmès, al costat de la Merceria Parisi, establiment per a la promoció del qual fou creada.

La gran qualitat tècnica en l’execució d’aquest fresc la podem deduir de la durada que ha tingut aquesta obra, que ha amenitzat les passejades dels reusencs, Llovera amunt, Monterols avall, durant  quasi cent anys. Aquest  anunci comercial era  vist (conscient o inconscientment) per tots els que pujaven cap a l’estació de la Plaça Llibertat i per aquells que compraven el tiquet dels autobusos de línia a la cantonada del malaurat Campanaret. Ha estat en la darrera dècada quan l’obra ha començat a patir el desgast del temps i la intempèrie, partint de les lesions sofertes pel vandalisme accidental i el desconeixement. La presència d’un botó extra, dibuixat en guix a la part superior de la composició és la darrera aportació del graffitisme de pa sucat amb oli que practiquen determinats col·lectius.

La composició deriva dels conceptes fabrils cultivats pel futurisme fotogràfic (amb arrel, per exemple, a la família Català) i el cartellisme d’entreguerres amb un viratge cap al collage cubista en la gamma de grisos emprada i l’esquematització dels objectes representats.

L’acurat aspecte tipogràfic és el punt fort de la composició, en que la paraula MERCERIA entravessa l’eix transversal del mural sobreposant-se a la imatge de base, en que podem distingir una vista d’origen macrofotogràfic d’un paquet de botons i,  a la part superior de la composició, un cabdell de llana, en una clara desproporció respecte la imatge dels botons, que reforça el concepte de catàleg mercantil de l’obra.

Donats els temps que corren, seria utòpic pensar que un procés de restauració i consolidació in situ d’aquest petit tresor de l’street art reusenc fos viable a llarg termini però no seria tant descabellat demanar una intervenció d’urgència per tal de rescatar aquesta peça de l’estat d’amenaça en que es troba, donada la dèria municipal de facilitar el trinxat de  les façanes del comerç tradicional reusenc.

Javier Calvo, els mags negres i els zombies amb olor a crema pel sol


El que diu en Javier Calvo, autor de Corona de Flores i altres magnífiques fanatasies victorianes en aquest article és aplicable a Barcelona i a la ciutat de Reus, també.

"Esta operación de museificación de la ciudad extendió la idea de museo a todo el centro histórico, como una enfermedad  metastática, quitándole la vida e inutilizándolo para los fines verdaderos de una ciudad. El culto. El trabajo. El foro. Las tabernae, tiendas-tabernas-almacenes-casas comunitarias donde vivía la mayor parte de la población"

Javier ens relata amb lucidesa el procès pel qual ens prenen la ciutat i ens la retornen convertida en quelcom aliè, llest per a èsser consumit i ens usurpen el dret a viure-la.

"La tematización, el otro gran sortilegio maligno, ha generado la Barcelona Modernista, otro gran monstruo que funciona mediante la destrucción u ocultación de la mayor parte de la historia de los últimos siglos en beneficio del vomitivo
legado señorial noucentista y burgués."

Per fi, una crida a la lluita subterrània, a la subversió, a l’activisme.

No deixeu de visitar la seva pàgina on trobareu fantàstics articles i informació sobre els seus llibres.

"Al tiempo congelado de la hiperrealidad turística le opondremos el tiempo secreto del ritual sagrado. Al tiempo posmoderno de la “Tradición más Modernidad” del PSC le opondremos el tiempo infi nito de lo desaparecido para siempre. De la piedra arrancada."

PS. Escoltant la música inquietant de la portada de la seva web recordo les paraules que Pablo Neruda dedica al record de Santa Maria del Mar, visitada abans la destrucció de la Guerra. Imagino l’altar sembrat dels ex-vots dels pescadors, en forma de barquetes, llaguts i coques i em sorprèn la veu del poeta, " Cuerpo de mujer, blancas colinas, muslos blancos, te pareces al mundo en tu actitud de entrega" i la seva veu sembla sortida del fons del temps, com una advertència del que estem perdent.

Mi-cuit

Vaja, que ens falta un bull

Subversió a petita escala

Subversió a petita escala

Hem pres la imatge  que acompanya l’article d’avui al Cafè de Reus. A sota d’un titular del Diari Espanyol un parroquià indignat ha acomplert la seva tasca subversiva del dia utilitzant la sàtira com a contrainformació. Alguna cosa ens falla si aquest és l’únic mètode que trobem per a dir el que pensem.

TRANSCIPCIÓ:

Diari Espanyol: El alcalde de Reus se siente con fuerzas para optar a la alcaldía

Parroquià subversiu: ELS EUROS DONAN MOLTA FORÇA

Mite

Món sobrenatural

Falsa alarma

Ombreta de sargantana

entaforada en un marge

esquiva la primavera

Juvenal Samsó

 

Juvenal Samsó

Masses anys per arribar a una bellesa tan propera